Witam !
Nawalił mi stary netbook Samsung i chcę kupić używanego laptopa z Del E5500 lub 6500. Znalazłem parę ofert na allegro z 12 miesięczną lub 6 miesięczną gwarancją. Potrzebuję laptopa wyłącznie do internetu, oglądania filmów i przeglądania grafiki. Nie wiem czy to będzie dobry wybór ? Cena ok.600 zł z systemem Win7. Nie wiem czy nie lepiej dołożyć i kupić nowy laptop w cenie 1200 zł ? Tyle tylko że jak dotykałęm i oglądałem w sklepie to w tej cenie pomimo niezaprzeczalnie lepszego procesora, większego dysku i.t.p. to wiele do życzenia przedstawia wszechobecny plastik.
Może ktoś coś podpowie ?
Kupno używanego laptopa Dell.
-
Ka
- Dellmania SuperUser
Re: Kupno używanego laptopa Dell.
Witaj.
W cenach niższych od 3 000 są przeważnie same plastikowe laptopy, a jak są z obudową aluminiową to są słabsze od tamtych. Sama mam laptopa "plastikowego" i szczerze mówiąc jestem zadowolona. Oczywiście takie laptopy mają wadę - słaba błyszcząca matryca. Nie każdy laptop z plastiku posiada taką matrycę, dlatego najlepiej sprawdź czy on posiada (sprawdź pod kątami czy są jakieś strasznie zaciemnienia, na którym nic nie widać). Bateria u mnie bardzo długo trzyma i dla mnie to było wielkie zdziwienie, bo stwierdziłam, że pewnie przy takich laptopach będzie kiepsko. To czy długo laptop przetrwa zależy od właściciela - o każdego laptopa trzeba dbać, uważać by nic mu się nie stało.
Najlepiej by było abyś pokazał te dwie oferty, jak je zobaczę to wtedy Ci lepiej doradzę
W cenach niższych od 3 000 są przeważnie same plastikowe laptopy, a jak są z obudową aluminiową to są słabsze od tamtych. Sama mam laptopa "plastikowego" i szczerze mówiąc jestem zadowolona. Oczywiście takie laptopy mają wadę - słaba błyszcząca matryca. Nie każdy laptop z plastiku posiada taką matrycę, dlatego najlepiej sprawdź czy on posiada (sprawdź pod kątami czy są jakieś strasznie zaciemnienia, na którym nic nie widać). Bateria u mnie bardzo długo trzyma i dla mnie to było wielkie zdziwienie, bo stwierdziłam, że pewnie przy takich laptopach będzie kiepsko. To czy długo laptop przetrwa zależy od właściciela - o każdego laptopa trzeba dbać, uważać by nic mu się nie stało.
Najlepiej by było abyś pokazał te dwie oferty, jak je zobaczę to wtedy Ci lepiej doradzę
Dell Inspiron 15 3537, 15", Intel Core i7-4500U CPU 1,8 - 3GHz, Windows 8.1 64bit, 8GB RAM, pojemność dysku 1TB, grafika AMD Radeon HD 8850M + Intel HD Graphics 4400.
-
No
-
Ka
- Dellmania SuperUser
Ciężko mi powiedzieć bo oba są identyczne, tylko na pierwszym masz Windows Vista/XP (przy obu już nie ma wsparcia) a przy drugim Windows 7, który jest bardzo dobrym systemem. Polecam ten drugi laptop ze względu na system - niestety ale Vista nie cieszy się dobrym uznaniem a XP już nie ma wsparcia. Na Windowsie 7 lepiej i stabilniej się pracuje, na dodatek ma jeszcze wsparcie dodatkowe. Oba są tymi samymi modelami więc różnica jest po prostu systemowa
Dell Inspiron 15 3537, 15", Intel Core i7-4500U CPU 1,8 - 3GHz, Windows 8.1 64bit, 8GB RAM, pojemność dysku 1TB, grafika AMD Radeon HD 8850M + Intel HD Graphics 4400.
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
NorDez pisze:Witam !
Nawalił mi stary netbook Samsung i chcę kupić używanego laptopa z Del E5500 lub 6500. Znalazłem parę ofert na allegro z 12 miesięczną lub 6 miesięczną gwarancją. Potrzebuję laptopa wyłącznie do internetu, oglądania filmów i przeglądania grafiki. Nie wiem czy to będzie dobry wybór ? Cena ok.600 zł z systemem Win7. Nie wiem czy nie lepiej dołożyć i kupić nowy laptop w cenie 1200 zł ? Tyle tylko że jak dotykałęm i oglądałem w sklepie to w tej cenie pomimo niezaprzeczalnie lepszego procesora, większego dysku i.t.p. to wiele do życzenia przedstawia wszechobecny plastik.
Może ktoś coś podpowie ?
Przeglądając aukcje można trawić na dobre modele.. Myślę ,że spokojnie możesz szukać w tej cenie modeli i procesorami i3 , i5 drugiej i trzeciej generacji. Warto zwrócić uwagę na stan baterii skoro piszemy o laptopach.
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
-
Mo
Kupiłem niedawno za 550zł Della E6410 z torbą i oryginalnym kluczem pod Vistę . Procesor I5 520M dysk 160 GB 4 GB ram integra Intel GMA HD . I nie zamienił bym go na żaden nowy wynalazek za 1000,1200 ani nawet za 1500zł . Z tym większym dyskiem to i bym się może zgodził ( dyski HDD w hurcie kosztują "grosze " ) ale z tym mocniejszym procesorem to tak nie do końca prawda . Z tego co się orientuje to większość tych wynalazków ma procesory przeznaczone do tabletów czy netbooków co skutkuje tym że nawet z filmikiem w 720p na youtube nie radzą sobie . O gorszej jakości matrycach i fatalnym wykonaniu nie wspomnę Mój 5 letni Dell jakością wykonania zgniata te wszystkie "plastiki " a i z filmem 1080p radzi sobie " z palcem w nosie . Za 1000zł można złożyć jakąś w miarę "skrzynkę " do biura,ale nie kupić dobrego niezawodnego laptopa . Nie ma cudów .
Wróć do „Laptopy Dell Latitude”