Witam
Problem mojego komputera to wylogowywanie się z windows , polega to na tym że nagle znika obraz po ok. 2 sekundach gaśnie podświetlenie klawiatury , po krótkim przyciśnięciu klawisza zasilania lub ( dwukrotne stuknięcie w touch pad ) od razu pojawia się ekran logowania do systemu , po wpisaniu hasła , wszystkie używane programy wcześniej są nadal włączone . Opisana usterka występuje sporadycznie , raz na miesiąc , czasem 3 razy tygodniu . Pomoc Microsoft uważa że to problem sprzętu , natomiast Dell uważa że jak wszystkie sterowniki są zainstalowane poprawnie to sprzęt jest sprawny .
Oczywiście wyłączyłem hibernację , uspienie .
Konfiguracja komputera to : i7 5500u , 16gb ram, ssd, dwie karty graficzne , windows 10
Dell 5558 wylogowanie z Windows
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Re: Dell 5558 wylogowanie z Windows
A ja napiszę, że moim zdaniem, to żadna usterka. Takie "problemy", to kwestia ustawień systemu.
Opisany przez Ciebie efekt, po wylogowaniu występuje, kiedy przełączasz się miedzy użytkownikami. Wtedy po ponownym zalogowaniu, masz stan z przed "wylogowania" (przełączenia użytkownika). Wylogowanie nie jest równoznaczne z wyłączeniem komputera, ale to chyba oczywiste...więc hibernacja, czy uśpienie nie ma tu nic wspólnego. Komputer ma oddzielne profile zasilania na baterii oraz zasilaczu, więc trzeba to mieć na uwadze.
Opisany przez Ciebie efekt, po wylogowaniu występuje, kiedy przełączasz się miedzy użytkownikami. Wtedy po ponownym zalogowaniu, masz stan z przed "wylogowania" (przełączenia użytkownika). Wylogowanie nie jest równoznaczne z wyłączeniem komputera, ale to chyba oczywiste...więc hibernacja, czy uśpienie nie ma tu nic wspólnego. Komputer ma oddzielne profile zasilania na baterii oraz zasilaczu, więc trzeba to mieć na uwadze.
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
-
Ma
Tylko ja się nie przełączam miedzy użytkownikami , ja mam tylko jednego użytkownika.
Co do profili zasilania to na obu wyłączyłem uśpienie ,hibernację.
Jedynie co ostatnio zauważyłem , że naciśniecie klawisza Fn + insert , powoduje też wylogowanie z systemu (nacisnąłem przez przypadek zamiast Fn + PrtScr ).
Lecz czasem nie dotykam nawet komputera i też nagle z bliżej nieznanego powodu windows się wylogowuje.
Co do profili zasilania to na obu wyłączyłem uśpienie ,hibernację.
Jedynie co ostatnio zauważyłem , że naciśniecie klawisza Fn + insert , powoduje też wylogowanie z systemu (nacisnąłem przez przypadek zamiast Fn + PrtScr ).
Lecz czasem nie dotykam nawet komputera i też nagle z bliżej nieznanego powodu windows się wylogowuje.
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Marek7 pisze:Tylko ja się nie przełączam miedzy użytkownikami , ja mam tylko jednego użytkownika.
Komputer po ustawionym okresie bezczynności też przejdzie w tryb blokady. I to jest normalne zachowanie (tak samo jak w telefonie). Klawisz funkcyjny tak jest przypisany, więc trzeba poszukać, jak to zmienić.
Nie pracuje dla Dell.
Nie pracuje dla Dell.
-
Ma
Ok. Można byłoby założyć że trzeba ustawić czas okres bez czynności , tylko problem w tym że windows wylogowuje się raz po 5 minutach bez czynności , a czasem po 10 sekundach bezczynności ...
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Nagraj wideo. Dalej nie wiadomo, czy masz na myśli zasilanie z gniazdka, czy z baterii. To są dwa oddzielne profile działania.
Albo sprawdzasz (np przywracasz ustawienia standardowe) wszystko gruntownie, albo pozostaje reinstalacja systemu. To drugie jest najszybszym rozwiązaniem.
Trzeba brać pod uwagę , to że na jakimś etapie aktualizacji systemu "problem" znowu się pojawi. Będziesz już wtedy bardziej świadomy i szybciej wyłapiesz moment, kiedy nastąpi zmiana.
Możesz też skontaktować z jakimś serwisem, który zdalnie połączy się z komputerem w poszukiwaniu konfliktu.
Dodatkowo nic nie wiadomo o pozostałych programach z poza systemu. Mam na myśli programy narzędziowe w tym antywirusowe kombajny.
Albo sprawdzasz (np przywracasz ustawienia standardowe) wszystko gruntownie, albo pozostaje reinstalacja systemu. To drugie jest najszybszym rozwiązaniem.
Trzeba brać pod uwagę , to że na jakimś etapie aktualizacji systemu "problem" znowu się pojawi. Będziesz już wtedy bardziej świadomy i szybciej wyłapiesz moment, kiedy nastąpi zmiana.
Możesz też skontaktować z jakimś serwisem, który zdalnie połączy się z komputerem w poszukiwaniu konfliktu.
Dodatkowo nic nie wiadomo o pozostałych programach z poza systemu. Mam na myśli programy narzędziowe w tym antywirusowe kombajny.
Nie pracuje dla Dell.
Nie pracuje dla Dell.
-
mi
Cześć.
Mam podobny problem na dellu e5450 - co jakiś czas laptop się usypia.
Sterowniki najnowsze i BIOS zaktualizowany,kombinacje w systemie win 10 nie dały żadnych efektów.
Teraz wykonuję instalację 10 do wersji 1909.
w logach doczytałem się " osiągnięto poziom uruchomienia baterii Critical" " lokalny adapter nie obsługuje ważnego stanu kontrolera funkcji Low Energy "
Ciekawi mnie jaki efekt da ta instalacja...
Może już ktoś skutecznie rozwiązał podobny problem proszę o podpowiedź.
Mam podobny problem na dellu e5450 - co jakiś czas laptop się usypia.
Sterowniki najnowsze i BIOS zaktualizowany,kombinacje w systemie win 10 nie dały żadnych efektów.
Teraz wykonuję instalację 10 do wersji 1909.
w logach doczytałem się " osiągnięto poziom uruchomienia baterii Critical" " lokalny adapter nie obsługuje ważnego stanu kontrolera funkcji Low Energy "
Ciekawi mnie jaki efekt da ta instalacja...
Może już ktoś skutecznie rozwiązał podobny problem proszę o podpowiedź.
Wróć do „Laptopy Dell Inspiron”