Witam
Wczoraj podczas grania około 30minut komputer nagle się wyłączył. Włączyłem i uruchomiłem grę i po chwili to samo. Dobra, zostawiłem to w spokoju i dzisiaj znowu ppróba grania spowodowała wyłączenie. Jak znaleźć przyczynę? Podczas normalnej pracy w windowsie komputer zachowuje się normalnie.
Nagłe wyłączanie komputera XPS 15 9570. Dlaczego?
-
mo
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Re: Nagłe wyłączanie komputera XPS 15 9570. Dlaczego?
Sprawdź sobie temperatury i zrób test diagnostyczny dostępny na stronie producenta . Wysokie wartości wskażą, gdzie jest problem.
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
-
mo
Sprawdzałem temperatury przy pomocy HW info no ale to było po restarcie więc mogły już być ok. Program diagnostyczny nic nie wykrywa
A może znasz jakiś program który zapisuje temperatury i w momencie wyłaczenia zostają ostatnie sprawdzone zapamiętane?
A może znasz jakiś program który zapisuje temperatury i w momencie wyłaczenia zostają ostatnie sprawdzone zapamiętane?
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
A co ma wykryć? Jak by coś wykazał, to miał byś "większy" problem. Trzeba zwrócić uwagę na temperatury w spoczynku i pod obciążeniem. Wysokie wartości mogą świadczyć o konieczności serwisu układu chłodzenia. Oczywiście zakładam, że nie było żadnych prób podbijania taktowania podzespołów.
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Nie pracuje dla Dell.
Nie pracuje dla Dell.
-
mo
Nie, nie bawiłem się w żadne podkręcanie. Układ chłodzenia przeglądałem jak kupiłem sprzęta i jest czyściutki, wentylatory kręcą. Być może pasta do wymiany. Będę z tym walczył dalej. Podłączałem dysk dodatkowy, wymieniłem oryginalny SSD na Samsunga 970 EVO 1TB i może to się przyczynia do tego problemu. Może wymienie na chwilę na oryginalny SSD i odłącze tego HDD i zobaczę. Zastanawiam się też czy może być przyczyną brak baterii bo miałem "dużą" 97Wh ale, że chciałem dołożyć dysk to zamówiłem i czekam na tą mniejszą 56Wh i obecnie baterii nie mam. Jutro wreszcie będę miał wiecej czasu to będę kombinował.
Dziękuje za wsparcie.
Dziękuje za wsparcie.
-
mo
Sprawa się wyjaśniła. Pewnie nikt mi nie uwierzy ale przyczyną był przedłużacz bardzo "chińskiej" jakości. Po pominięciu przedłużacza nie ma problemu. Podpowiedział mi to log z BIOS'u który mówił o odłączeniu zasilacza, podłączeniu i ponownym odłączeniu i to wszystko w ciągu sekundy. Pozdrawiam i dziękuję.