Na wstępnie chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów z racji tego, że jest to mój pierwszy post
Nie przedłużając przejdę od razu do problemu.
W laptopie dell latitude e7440 pojawił się problem w postaci szumu dobiegającego z głośników. Problem jest o tyle ciekawy, że szum pojawia się gdy:
- uruchamia się komputer (jeszcze nie załaduje się system tylko pojawia się logo dell)
- system się załadował i w miejsce motywu powitalnego słychać szum
- otwieram katalog
- przechodzę między katalogami
- podłączam/odłączam pendrive
- odtwarzam plik muzyczny
- odtwarzam film
Krótko mówiąc szum pojawia się zawsze wtedy, gdy powinien być odtworzony jakikolwiek dźwięk w komputerze. Dodam tylko, że oprósz szumu słychać jednocześnie słabo dźwięk muzyki czy ścieżki z filmu ale mimo to szum jest i tak intensywny. Gdy nic nie jest odtwarzane na komputerze to szum nie występuje.
W oparciu o różne tematy wyszperane w internecie podjąłem następujące działania:
- przywróciłem system z partycji recovery [nie pomogło]
- uruchomiłem linuxa ubuntu z pendrive [szum występował]
- podczas testów na linuxie zmieniałem poziom głośności i co ciekawe wraz ze wzrostem głośności malał poziom szumu nawet do dość mało słyszalnego [nie mam pomysłów na wytłumaczenie tego zjawiska]
- wyłączyłem w biosie kartę dźwiękową [nie było żadnych dźwięków - to chyba logiczne]
- na systemie windows 7 sprawdziłem ustawienia mikrofonu i tutaj jest coś niepokojącego, mianowicie bargraf reprezentujący poziom odbieranego sygnału przez mikrofon pokazuje max, ewentualnie rzadko 1-2 kreski mniej od maksymalnej wartości pomimo, że otoczenie było względnie ciche [czyżby uszkodzony mikrofon?]
Na chwilę obecną nie mam więcej pomysłów.
Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc w temacie powyższego problemu.
dell e7440 - szum z głośników
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Re: dell e7440 - szum z głośników
Wymiana modułu..? Jeśli test diagnostyczny to potwierdzi to warto poszukać używany . W normalnie działającym modelu w syt Win 7,8,10 nie było takiego problemu( programowy)
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
-
Se
Witam,
mam identyczny problem, jestem już po wymianie głośników, odłączeniu mikrofonu. dalej jest szum, Jakies pomysły co może byc przyczyna?
mam identyczny problem, jestem już po wymianie głośników, odłączeniu mikrofonu. dalej jest szum, Jakies pomysły co może byc przyczyna?
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Serio?Toż to opis z waszej strony "Specjalizujemy się w pogwarancyjnym serwisie laptopów wszystkich marek, dzieki wieloletniemu doświadczeniu oraz licznym szkoleniom posiadamy niezbędną wiedze i umiejętności pozwalające dokonywać profesjonalnych napraw laptopów. Jako jedni z nielicznych posiadamy specjalistyczny sprzęt umożliwiający szczegółowo zdiagnozować usterkę.."
Nie pracuje dla Dell.
Nie pracuje dla Dell.
-
Se
To chyba forum pomocy, nie forum oceny serwisów.
Wpis całkiem nie a miejscu, jeśli nie posiada pan wiedzy potrafiącej pomoc proszę swoje subiektywne oceny zachować dla siebie.
ps. w moim przypadku problemem było samo gniazdo głośników, przylutowanie załatwiło problem.
Wpis całkiem nie a miejscu, jeśli nie posiada pan wiedzy potrafiącej pomoc proszę swoje subiektywne oceny zachować dla siebie.
ps. w moim przypadku problemem było samo gniazdo głośników, przylutowanie załatwiło problem.
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Jest to otwarte forum..jak i opinie a sam cytat jest z waszej strony. Jak się chcecie reklamować to na pewno znajdziecie posty osób szukających pomocy i wskazówek.
Nie pracuje dla Dell.
Nie pracuje dla Dell.
Wróć do „Laptopy Dell Latitude”