Witam serdecznie Dell-owców.
Po latach użytkowania Della Vostro 1015 zakupiłem Inspirion 5537 z matrycą błyszczącą.
Niestety jestem lekko rozczarowany - amatorsko zajmuję się fotografią, niekiedy obrabiam zdjęcia. W nowym lapku zdjęcia wyglądają kiepsko, brak nasycenia kolorów, brak głębi, kiepska ostrość, złe odwzorowanie kolorów. Na starym laptopie (vostro 1015) wyglądają o niebo lepiej a matryca raczej ma podobne właściwości.
Próby poprawy poprzez dołączony panel grafiki Intela nic nie pomaga.
Zastanawiam się nad wymianą na ten sam model jednak z matrycą matową Full HD.
Czy dobrze kombinuję? czy szukać innego modelu?
Mam jeszcze 5 dni na zwrot zakupionego laptopa także prosiłbym o jakąkolwiek odpowiedź.
Z góry dziękuję:)
Dell 5537 - słaba matryca. Wymiana na Full HD
-
na
-
Ka
- Dellmania SuperUser
Re: Dell 5537 - słaba matryca. Wymiana na Full HD
A jaką masz kartę graficzną? Czasem trzeba pomajstrować w opcjach karty graficznej, może coś pomoże.
Najlepszym laptopem na którym by super wyglądały zdjęcia to Dell Precision M3800, tylko jest strasznie drogi... Najlepiej w sklepie porównać jak wyglądają przykładowe zdjęcia, który ma lepiej nasycone kolory, mniej pikseli, ostrość itp.
Niestety nie umiem bardziej Ci pomóc, tylko tyle wiem Mam nadzieję że ktoś jeszcze się wypowie i lepiej podpowie.
Najlepszym laptopem na którym by super wyglądały zdjęcia to Dell Precision M3800, tylko jest strasznie drogi... Najlepiej w sklepie porównać jak wyglądają przykładowe zdjęcia, który ma lepiej nasycone kolory, mniej pikseli, ostrość itp.
Niestety nie umiem bardziej Ci pomóc, tylko tyle wiem Mam nadzieję że ktoś jeszcze się wypowie i lepiej podpowie.
Dell Inspiron 15 3537, 15", Intel Core i7-4500U CPU 1,8 - 3GHz, Windows 8.1 64bit, 8GB RAM, pojemność dysku 1TB, grafika AMD Radeon HD 8850M + Intel HD Graphics 4400.
-
na
Karta grafiki Radeon HD8670 - patrzyłem w ustawienia Catalyst Control Panel ale tam nic nie wskuram.
-
Ka
- Dellmania SuperUser
Tylko masz AMD Radeona? Myślałam, że masz również Intel. Jeśli tak to musisz w tej Intelowskiej pozmieniać, ponieważ ona jest podstawową kartą, a karta AMD jest dodatkowa. W niej również możesz dodać program, w którym przeglądasz zdjęcia (o ile dobrze pamiętam) - Klikasz prawym przyciskiem myszy na pulpit, potem naciskasz na "Konfiguruj przełączanie grafiki", tam wyskakuje Ci okienko w którym możesz dodawać programy oraz gry, dzięki któremu program zostaje przęłączony z karty graficznej postawowej na kartę AMD. Jeśli chcesz pozmieniać w karcie Intel (jeśli ową masz) to znów klikasz prawym przyciskiem myszy i klikasz na "Właściwości grafiki" i wyskakuje Ci okienko z różnymi opcjami (głębie kolorów itp. zmieniasz w opcji "Urządzenia wyświetlające").
Mam nadzieję, że pomogłam
Mam nadzieję, że pomogłam
Dell Inspiron 15 3537, 15", Intel Core i7-4500U CPU 1,8 - 3GHz, Windows 8.1 64bit, 8GB RAM, pojemność dysku 1TB, grafika AMD Radeon HD 8850M + Intel HD Graphics 4400.
-
na
tak, mam 2 karty - druga intel. Również szperałem w opcjach Intela ale wielkiej poprawy nie ma. Cóż, wynika, że to po prostu słaba matryca (co nawet potwierdzano w testach).
Zastanawiam się tylko czy przejście na matową matrycę FullHd będzie korzystne.
Zastanawiam się tylko czy przejście na matową matrycę FullHd będzie korzystne.
-
Ka
- Dellmania SuperUser
Jak wypowiedziałam się wyżej - najlepiej w sklepie upewnić się czy faktycznie lepiej wygląda obraz na matowej czy na błyszczącej matrycy. Innej rady niestety nie posiadam. Ewentualnie zmiana laptopa
Wróć do „Laptopy Dell Inspiron”