Witam, otuż mam dziwną sytuację z Laptopem dell inspiron 1526:
Włączam przyciskiem, laptop chodzi -> ekran lekko mrygnie i niewlacza sie, po chwili wiatraczek przestaje pracowac i nie uruchamia się wogole, przy dobrym farcie mogłem włączyć go normalnie raz na 100-200 włączeń. W obecnej chwili przy wciskaniu włącznika, laptop chodzi-> ekran niewlacza sie wogole i po sekundzie mrygają wszystkie trzy kłódeczki.(lampki od capslocka itp.) Co jest przyczyną tego felernego zdażenia? W żadnym serwisie nie umieli tego nareperować więc z czasem zrezygnowałem, ale znów mnie to męczy by go uruchomić.
PS: Przed tym zdażeniem miał skłonności do przegrzewania sie procesora około 90*C też woziłem do serwisu i przyczyną było niby mocne zakurzenie sie chłodzenia komputera miedzy panelem a wiatrakami itd, lecz po tym niby czyszczeniu temperatura była taka sama, dopiero po zakupie podstawki chłodzącej problem tak jakby ustąpił.
Laptop DELL Inspiron 1526, wlacza się raz na 100 wlaczen
-
dw
-
gr
Re: Laptop DELL Inspiron 1526, wlacza się raz na 100 wlaczen
Witam
Mam tego lapka i przerabiałem te same problemy.
Przegrzewanie się:
Ten laptop ma tendencje do zapychania radiatora śmieciami, kurzem,itp - drastycznie spada przepływ powietrza przez radiator i zaczyna się przegrzewać. Musisz odkręcić tą dużą pokrywę od spodu (przypomina trochę literę Z). Pod spodem masz
radiator z heatpipe i płytką aluminiową przykrywającą procesor i kartę graficzną plus parę innych rzeczy ale to cię nie interesuje. Musisz odkręcić śrubki i zdjąć chłodzenie - pomiędzy radiatorem a wiatrakiem będzie pewnie dużo śmieci musisz je usunąć i przedmuchać radiator. Później składasz wszystko do kupy i powinno działać. Nie zapomnij o nowej paście termo-przewodzącej. Ten laptop generalnie generuje dużo ciepła więc podstawka chłodząca jest jak najbardziej wskazana. U mnie temperatura nie przekracza 70 st. C podczas grania. Temperatura 90 st. C zabije ci płytę główną.
Problemy z uruchamianiem:
Przyczyna problemów z uruchamianiem jest rozładowana bateria biosu. Dostęp do niej jest trudny trzeba rozebrać lapka na czynniki pierwsze. Poszukaj manuala na necie bo za długo by opisywać. Pomocne mały śrubokręt krzyżakowy i telefon aparatem - bo nie zawsze człowiek pamięta gdzie co było.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam
Mam tego lapka i przerabiałem te same problemy.
Przegrzewanie się:
Ten laptop ma tendencje do zapychania radiatora śmieciami, kurzem,itp - drastycznie spada przepływ powietrza przez radiator i zaczyna się przegrzewać. Musisz odkręcić tą dużą pokrywę od spodu (przypomina trochę literę Z). Pod spodem masz
radiator z heatpipe i płytką aluminiową przykrywającą procesor i kartę graficzną plus parę innych rzeczy ale to cię nie interesuje. Musisz odkręcić śrubki i zdjąć chłodzenie - pomiędzy radiatorem a wiatrakiem będzie pewnie dużo śmieci musisz je usunąć i przedmuchać radiator. Później składasz wszystko do kupy i powinno działać. Nie zapomnij o nowej paście termo-przewodzącej. Ten laptop generalnie generuje dużo ciepła więc podstawka chłodząca jest jak najbardziej wskazana. U mnie temperatura nie przekracza 70 st. C podczas grania. Temperatura 90 st. C zabije ci płytę główną.
Problemy z uruchamianiem:
Przyczyna problemów z uruchamianiem jest rozładowana bateria biosu. Dostęp do niej jest trudny trzeba rozebrać lapka na czynniki pierwsze. Poszukaj manuala na necie bo za długo by opisywać. Pomocne mały śrubokręt krzyżakowy i telefon aparatem - bo nie zawsze człowiek pamięta gdzie co było.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam
-
ka
Witam,
Też mam problemy z uruchomieniem dopiero za którymś razem włącza się laptop. Z tego co mówisz to wystarczy wymienić baterie od biosu i będzie ok?? Czy może ktoś z Was już miał ten problem i czy wymiana baterii pomogła w tej usterce?? Pozdrawiam
Też mam problemy z uruchomieniem dopiero za którymś razem włącza się laptop. Z tego co mówisz to wystarczy wymienić baterie od biosu i będzie ok?? Czy może ktoś z Was już miał ten problem i czy wymiana baterii pomogła w tej usterce?? Pozdrawiam
-
ka
Witam,
Może wiecie jaki model baterii podtrzymujący bios tam siedzi??
Może wiecie jaki model baterii podtrzymujący bios tam siedzi??
Wróć do „Laptopy Dell Inspiron”