Witajcie,
Zainstalowałem w moim Dellu 7559 drugi system - Ubuntu, który stoi obok Windowsa 10. Windows stoi na SSD, Ubuntu na HDD. Konfigurowałem różne rzeczy w Ubuntu, m.in. takie, które wymagają reboota i podczas któregoś z rzędu ponownego uruchomienia - ZONK. Po kliknięciu w Power podświetla się klawiatura, pojawia się na ułamek sekundy logo Dell'a i jest czarny ekran. Dopiero po odpięciu, jeśli podczas klikanięcia w przycisk Power zasilanie było wpięte lub po wpięciu, jeśli zasilanie wcześniej nie było wpięte pojawia się okno do wprowadzenia hasła, które ustawiłem w biosie. Potem wszystko jest ok, moge znow wpiąć zasilanie i systemy startują poprawnie, tylko jakby troche był przyciemniony ekran. Zrobiłem format dysku HDD i zasintalowałem ponownie Ubuntu, ale ten problem nadal występuje.
Czy ktoś może miał podobny przypadek? Co prawda komputera można spokojnie używać, ale obawiam się o stabilność i ewentualnie o zapisywane dane, jeśli któregoś dnia odpięcie kabelka nie pomoże.
Pozdrawiam, Rafał
7559 startuje po odpięciu/wpięciu zasilania
-
bo
-
pi
- Dellmania UltraUser
- Kontaktowanie:
Re: 7559 startuje po odpięciu/wpięciu zasilania
Sprawdziłeś jak zachowuje się komputer bez HDD?Zmieniałeś coś w BIOS ie? Jeśli chcesz sprawdzić sprzęt pod kątem błędów to użyj tego ze strony Dell. Zwróć uwagę na SMART napędów.
Z treści wynika ze problem pojawił się po twoich "różnych" konfiguracjach. Spradź czy wprowadziły one zmiany w firmware sprzętu..
boreccki pisze:Konfigurowałem różne rzeczy w Ubuntu, m.in. takie, które wymagają reboota i podczas któregoś z rzędu ponownego uruchomienia - ZONK.
Z treści wynika ze problem pojawił się po twoich "różnych" konfiguracjach. Spradź czy wprowadziły one zmiany w firmware sprzętu..
Upgrade i konserwacja laptopów. Modemy wwan.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
Optymalizacja systemów w obrębie OS bez zbędnego zaśmiecania dodatkowymi aplikacjami. Zgadywanie upss tz diagnostyka drobnych usterek.
Nie pracuje dla Dell.
-
zd
Wróć do „Laptopy Dell Inspiron”