Strefa czasowa: UTC + 1
Teraz jest N maja 20, 2012 4:49 am

DELL i partycja recovery

Wszystkie sprawy związane z Windows 7 - Forum Windows 7.

Re: DELL i partycja recovery

Postprzez VJARON » Cz lis 17, 2011 6:25 pm

Dell Backup and Recovery Manager - funkcja przywracania z recovery nieaktywna

partycja jest i udało mi sie jedynie zrobić jej kopię zapasową, w żaden sposób się na nią nie mogę dostać

czy możesz rozszerzyć o co chodzi z tym factory.wim i "położeniem systemu od nowa??
pozdrawiam
VJARON

Postprzez rise » Pt lis 18, 2011 12:46 am

wim to taki m$ obraz. z tym ze tworzony na plikach /file based image/ a nie kopia dysku dlatego jest od niego w pełni niezależny. dysk możesz dowolnie podzielić za pomocą narzędzia diskpart.exe

nie wiem czy jest to wytłumaczalane na formum bez tutoriala.
1. Musisz mieć zainstalowany /zakładam ze masz innego pc/ Windows Waik darmowy z M$. z niego stworzysz win pe na flashu
2. na YT spr jak się robi WIN PE bedzie cala piękna instrukcja
3. Robisz boot z tegp pendrive'a i odpala Ci sie command prompt
4. skaczac kolejno po partycjach C:,d:,E: itd trafisz na partycję recovery nie pamietam dokladnie sciezki ale chyba
LiteraDysku:\dell\image\facotry.wim coś w ten deseń
5. przechodzisz na litere dysku przypisaną do pendrive'a /chociaż nie musisz musisz tylko ją znać/
6 zakładam ze pen drive jest mapowany jako F: , partycja recovery jako D: i wiesz w jakim katalogu jest wim, partycja C: to miejsce na system.

piszesz tak
f:>imagex.exe /apply d:\dell\image\facotry.wim 1 c:\

jak wszystko sie ładnie wykona
wpisujesz
c:\windows\system32\bcdboot c:\windows

exit
i gotowe ;)
rise

Postprzez czekuser » N lut 05, 2012 3:29 pm

Witam,
mam taką sprawę, mam lapka 5110, przy zakupie dostałem tylko płytke ze sterownikami, a na dysku mam 3 partycje OEM, OS i Recovery. Chciałbym powrócić do systemu ze stanu fabrycznego poprzez funkcję 'dell factory image restore' gdyż jak mniemam jest to jedyna opcja wyczyszczenia systemu do zera (nie mam dvd z windows 7)
Problem polega na tym, że robię wszystko zgodnie z instrukcją czyli F8 itp. ale po wejsciu w 'napraw komputer' poza systemowymi jest dell datasave backup a nie ma dell factory image restore. W takim razie jak przywrócić fabryczny stan komputera? jest to do zrobienia czy muszę z serwisem sie kontaktować?
Pozdrawiam
czekuser

Postprzez xus » Pt lut 17, 2012 11:59 pm

witam
nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale może się komuś przyda na przyszłość.
Trochę wymyślacie i komplikujecie sobie sprawę. Otwieracie start->wszystkie programy-> dell datasafe-> dell datasafe local backup. W tym programie przechodzicie na zakładkę przywracanie, zaznaczacie opcję przywróć ustawienia fabryczne i klikacie uruhcom ponownie. Opis może zawierać drobne błędy piszę to z pamięci.
pozdrawiam
xus
xus

Postprzez maxcess » So lut 18, 2012 8:35 pm

Witam,

Posiadam laptopa Dell 15r N5010
Miałem problemy z systemem i błędami które jak się później okazały były przyczyną sprzętu a nie oprogramowania. Mój problem polega na tym że przedtem zainstalowałem system z innej płyty nie z partycji recovery ale tej partycji nie usunąłem ani żadnej innej... jedyne co zrobiłem to zainstalowałem nowy system na dysku C. Teraz gdy chce skorzystać z przywrócenia systemu nie moge tego zrobić. Wchodze F8 i napraw i dalej nie mam opcji przywrócenia systemu do stanu fabrycznego jak miałem wcześniej gdy to robiłem, jedynymi opcjami są przywrócenie systemu do kopii zapasowej i z dysku chyba tego którego zrobiłem za pomocą datasafe zanim sformatowałem komputer ale niestety ta opcja po włożeniu płyty nie działa. Jak mogę teraz zainstalować od nowa system z partycji recovery?

z góry dzięki za pomoc
maxcess

Postprzez xus » N lut 19, 2012 11:04 am

A próbowałeś w ten sposób co posiałem wyżej?? W programie dell DataSafe Local backup, w zakładce przywróć mam możliwość wyboru przywrócenia ustawień fabrycznych co skutkuje automatycznym sformatowaniem dysku C i instalacji systemu, i jeszcze jakieś dwie opcje przywracania: z utworzonych kopi zapasowych i skasowanych plików (chyba). Jeśli nie masz tego programu powinien być na płycie z sterownikami która dostałeś razem z laptopem
xus

Postprzez Rafael22 » So mar 10, 2012 11:06 am

Witam po latach.

Ta porada co opisałem kilka lat temu nadal jest dobra ale z lekka męcząca, bo trzeba sie bawić z wierszem polecen itd.

Od tamtej pory wiele się zmieniło. Jak ktoś był na tyle bystry aby luknąć w moje porady (tj w ten link co kiedyś podałem) to bez trudu mógł znaleźć nowe porady wygodniejsze do naprawy rozruchu recovery.

Nie będę się tu za bardzo rozpisywał po prostu sypnę kilkoma linkami.

Jeśli ktoś chce naprawić sam rozruch to czyta i stosuje poradę:
Przypisanie rozruchu do obrazu WIM na dysku twardym
http://peb.pl/4415056-post39.html
chodzi tu o przypisanie rozruchu do pliku boot.wim z partycji recovery to tzw. winre /winpe

Czasami jednak może się okazać, że boot.wim jest uszkodzony czy też, są potrzebne jakies pliki z partycji recovery które są uszkodzone. To wtedy przypisanie rozruchu do boot.wim nic nie da.

Kolejną przydatną poradą w takiej sytuacji staje się uruchomienie kompa z jakiejs plyty livecd windowsowej i użycie nakladki graficznej na imagex
Kopia partycji systemowej (obraz partycji , Backup) - Recovery & Backup ImageX
tu należy przeczytać i zastosować
Wstęp + Przywracanie obrazu *.wim lub *.swm
http://peb.pl/4546476-post40.html
Obrazek

Jest to wygodniejsze i szybsze niż wklepywanie komendy z wiersza poleceń :)

Kolejna metoda to np pliki rozruchowe w tym boot.wim lub zabezpieczajace na partycji recovery sa uszkodzone ale za kazdym razem nie chcemy stosowac metody powyższej tylko chcemy magiczny klawisz F..

W takim przypadku należy poczytać:
Własna partycja Recovery - ImageX
Wstęp + Sposób 3
http://peb.pl/5318539-post43.html

Wszystkie porady są na stronie:
http://peb.pl/windows/243078-poradnik-komputerowy-dla-kazdego-instalacja-formatowanie.html

Od czasu do czasu pojawiają się nowe porady więc warto zaglądać.

Pozdrawiam ;)
Rafael22

Postprzez mates1988 » Pt maja 11, 2012 4:38 pm

Cześ podpinam się do tematu.

Otóż mój system WIndows nawalił po jednym dniu od kupna :D faktycznie może była to moja wina... w czasie bootowania robi się bluescreen i się resetuje. Więc chce zainstalowac na nowo system (nie mam płyty z recovery) więc wchodzę na napraw komputer->wybieram język -> Dell DataSafe Restore i Emegency Backup, żeby zainstalowa system z partycji Następnie są pytania czy przywrócic komputer, następnie czy sformatowac, daję tak i tu pojawia się problem bo wyskakuje mi błąd 0x400110020000100A, czym to jest spowodowane?

Jeszcze inne pytania:
1. Czy jak napiszę do Dell'a to przyślą mi płytkę z systemem i czy darmo czy odpłatnie?
2. czy mogę zainstalowac inny system nie tracąc możliwości późniejszego zainstalowania który był z laptopem?

Z góry dzięki.
mates1988

Postprzez e-help24eu » Pt maja 11, 2012 9:20 pm

Co to znaczy ze moze faktycznie to byla twoja wina ? Co konkretnie zrobiles ?
http://e-help24.eu pomoc zdalna
e-help24eu
Dellmania User

Postprzez mates1988 » Pt maja 11, 2012 9:37 pm

Podczas odinstalowania partition magic sam się zresetował a resztę opisałem wyżej, ale nic nim nie zrobiłem nawet go nie uruchomiłem . Poszperałem w internecie i znalazłem podobny przypadek, podali że może partycja się sypła...
mates1988

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Laptopy Dell i Windows 7