Strefa czasowa: UTC + 1
Teraz jest N maja 20, 2012 4:37 am

Wolne działanie inspiron q15r/n5110

Problemy związane z: Laptop Dell Inspiron

Wolne działanie inspiron q15r/n5110

Postprzez konrad1992 » N lis 06, 2011 9:52 pm

Witam

Od niedawna jestem właścicielem laptopa dell inspiron n5110(i7-2630qm,ram:6gb,dysk:500gb,GT525). Kupiłem go w dość promocyjnej cenie ze sklepu karen(być może stąd ta cena). Ogólnie laptop bardzo często się grzeje (mimo podkładki chłodzącej) oraz wszystko odbywa się na nim z lekkim opóźnieniem- niektóre strony wczytują się nawet kilkanaście sekund niezależnie od przeglądarki czy używanego internetu, system bardzo długo się uruchamia. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki i uaktualnienia zarówno sprzętu jak i oprogramowania. Chciałem oddać laptopa na gwarancję, ale będąc na studiach jest mi on bardzo potrzebny. Nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu. Testy wykonywane podczas startu nie wykazują żadnych błędów. Antywirus(avast) także nie. Dysk po defragmentacji. Próbowałem przyspieszać na początku system różnymi sposobami, przyspieszać internet. Czy ktoś miał podobny problem? Może wie jak go rozwiązać?
konrad1992

Re: Wolne działanie inspiron q15r/n5110

Postprzez niebieskikaloryfer » Pt lis 25, 2011 7:56 am

Zmierz temperatury czujników za pomocą dowolnego ogólnodostępnego oprogramowania oraz wykonaj dwie podstawowe diagnostyki o których DELL pisze w swojej instrukcji.
niebieskikaloryfer

Postprzez konrad1992 » N gru 11, 2011 11:38 pm

Testy wykonane poprzez oprogramowanie Dell-a nic nie wykryły, natomiast poniżej załączam wyniki speedfan'a bez podkładki chłodzącej oraz razem z nią- zbyt dużych różnic nie ma, ale jak na laptopa bez jakiegokolwiek obciążenia to i tak chyba trochę za dużo.
Załączniki
Przechwytywanie2.PNG
Wyniki z podkładką Silentium PC
Przechwytywanie.PNG
Wyniki bez podkładki chłodzącej
konrad1992

Postprzez paoss » Pn gru 19, 2011 9:56 pm

w porównaniu do mojego della te temparutury to bajka ;))) mój CPU przy obciążeniu 82C, GPU 85C!!! niedawno miałem sporo problemów z temepraturami, cały czas przekraczały 88C i komp się wyłączał, wystarczyło przedmuchać suszarką (!) i wyłączyć zbędne programy w autostarcie i daje rade!

a twojego kompa muli avast!!! zmień antywirusa np. na NOD32 (ESS5) i poczujesz różnice, no i wywal wszystkie programy do tzw. przyspieszania kompa ;) to one mieszają w procesach, autostarcie i rejestrze.
Dell Inspiron 15R N5010, Core i3-380M, Radeon HD5650 1GB, 320GB SATA, 3GB DDR3
paoss

Postprzez return666evil » Wt gru 27, 2011 1:06 am

Mam prawie identyczny komputer (tylko i5) i doszedłem do ładu z nim, jeżeli długo Ci się włącza to w opcjach zasilania kliknij na profil zasilania następnie zmień ustawienia planu i tam jest taka opcja jak zaawansowane opcje i tam są opcje zarządzania procesorem, zmień wedle uznania ;) i gotowe :) komputer uruchamia się szybciej, niestety kosztem zużycia baterii....
return666evil

Postprzez konrad1992 » Śr gru 28, 2011 1:14 pm

To nic nie daje w moim przypadku. Z resztą zazwyczaj laptop podłączony jest do zasilania. Nie wiecie np. Czy jeżeli oddałbym go na gwarancję i coś by mi się nie podobało to czy jest możliwość wymiany np. na XPS-a ze słabszym procesorem? Ogólnie to nie mam zbytnio możliwości oddania go do naprawy ponieważ ciągle mi jest potrzebny, ale może po sesji znajdę chwilę czasu. Co jeszcze mogę z tym zrobić? Próbowałem już jakis modyfikacji i sztuczek, programów poprawiających wydajność, ale już chyba wszystko usunąłem. Od początku bardzo długo się włączał i w ogóle... Jaka może być jeszcze tego przyczyna?
konrad1992

Postprzez witoz » Cz sty 12, 2012 1:01 am

Witam.
Mam podobny problem z inspironem n7110 (i5 2410m). Stało się tak z dnia na dzień - komp zaczął nagle chodzić jakby był czymś obciążony, ale nie był (tylko Chrome+skype). Ma 6-7 miesięcy i nie jest raczej zakurzony (chociaż i tak go przedmuchałem). Teraz rdzenie mają 56-60C bez obciążenia i wentylator cały czas chodzi, a wcześniej był cichutki jak mysz pod miotłą. Zaktualizowałem BIOS, przeinstalowałem win7, sterowniki najnowsze - ale na czystym systemie jest to samo. Nie wiem co to jest, ale pojutrze zabiera go serwis. Jak dla mnie to jakieś wady konstrukcyjne albo inne licho (to mój drugi n7110). Wypróbuję jeszcze trik z podłączeniem go do zasilacza bez baterii (ponoć czasami winna jest spracowana/uszkodzona bateria, przeczytałem to na jakimś forum). Dam znać czy pomogło.
PS Mój laptop też był w elektromarkecie w dobrej cenie. Czy to przypadek?
---
Inspiron N7110 + Win7 64 SP1
witoz

Postprzez Iwona » Pt sty 27, 2012 10:51 am

Przywróć system z ukrytej partycji lub płytek. Stawiam na wirusa spyware lub malware - którego to Avast nie wykrywa.
Przeskanuj programem które ujawnia takie programiki. Grzanie się to zawsze wina zapchanej wentylacji. Po pewnym czasie
padną wentylatory - zaczną pracować z charaktrystycznym warkotem. Podkładka chłodzaca nie jest dobrym rozwiązaniem.
Ma szerokie wpusty powietrza przez co wpompowuje ( dosłownie ) kurz do środka łącznie z włosami i cięższymi drobinami których w normalnych warunkach wentylator nie zbiera. Jak masz na gwarancji oddaj i to szybko przynajmniej do wyczyszczenia. DUŻA ILOŚĆ PROGRAMÓW RÓWNIEŻ POWODUJE POWOLNE URUCHAMIANIE SYSTEMU
Iwona
Dellmania User

Postprzez witoz » Pn sty 30, 2012 9:19 pm

Co do mojego, to serwis wymienił mi w nim heatsink i wentylator. Po powrocie zaczął chodzić jak poprzednio (czyli jak nic nie robię, to siedzi cicho i grzecznie i nie dmucha).
Iwona ma rację - malware/spyware potrafi zabić komputer jeśli chodzi o szybkość. Kurz również potrafi pokryć układ chłodzenia bardzo skuteczną "pierzynką" więc czyszczenie jak najbardziej wskazane. Jeżeli po przywróceniu z Recovery (nie instaluj nic po przywróceniu) nie będzie nic lepiej i temperatury będą utrzymywać się około 55-60C bez obiążenia, to sugeruję serwis. Nie ma się co szczypać.
---
Inspiron N7110 + Win7 64 SP1
witoz

Postprzez Iwona » Śr lut 01, 2012 2:50 pm

Do obniżenia temperatury polecałabym dla Dell-a jakiś program kompatybilny, w którym można ustawić temperatury pracy na odpowiednich układach. Pozwala to obniżyć temperatury pracy procesoa czy karty graficznej. A to przedłuża nam zycie komputerka. Niestety powoduje to równocześnie potrzebę wykonywania częstszego czyszczenia wewnętrznych elementów komputera. Nie polecam podkładek chłodzących bez zabezpieczenia typu włóknina na podstawce Powoduje to zabieranie od spodu drobin kurzu większych niż normalnie zbieranych i wtłaczanie ich do środka. Włóknina przez jakiś czas zabezpieczy nam takie przypadłości. Jednak co jakiś czas nalezy ją wymieniać.
Iwona
Dellmania User

Następna strona

Powrót do Laptopy Dell Inspiron