Strefa czasowa: UTC + 1
Teraz jest N maja 20, 2012 4:37 am

Wolne działanie inspiron q15r/n5110

Problemy związane z: Laptop Dell Inspiron

Re: Wolne działanie inspiron q15r/n5110

Postprzez bloodlikevine » Śr lut 01, 2012 10:49 pm

ja oddałem swojego laptopa z identycznym problemem ( po paru miesiącach ni stąd ni zowąd zaczął się przegrzewać przy grach i wyłączać) do serwisu bo tak pan na infolinii poradził. Na początek kazał przedmuchać suszarką a jak powiedziałem ze juz to zrobiłem to od razu stwierdził że wyśle do mnie kuriera po laptopa [ z jednej strony fajnie ze szybko działają ale z drugiej to trochę niepokojące] czytałem na forum że Dell ma podpisaną umowę z Anovo we Wrocławiu i w Warszawie i podobno oddają sprzęt w jeszcze gorszym stanie niż przed wysłaniem ;/ ! w sumie dopiero po 4 dniach od wysłania dostałem telefon z automatyczną wiadomością z potwierdzeniem, że serwis otrzymał mojego laptopa... załamałem się... co robić? I chyba nie radzę Wam z takim problemem udawać się do serwisu dell'a ;/
bloodlikevine

Postprzez Iwona » Cz lut 02, 2012 11:36 am

Wiedz, że trzykrotna naprawa odpowedniego podzespołu kwalifkuje laptopa do wymiany na nowego. Chyba warto. A z kim mają podpisaną umowę to już nie problem firma spierdzieli Dell musi zrobić. Zawze możesz zarządać aby to była naprawa przeprowadzana w firmie Del gdyż laptop trafia do Ciebie w gorszym stanie nież przed naprawą - mas do tego takie prawo.
Iwona
Dellmania User

Postprzez witoz » Cz lut 09, 2012 9:48 am

Mój inspiron to chyba jest jakiś nie bardzo. Dzisiaj go włączyłem (otworzyłem pokrywę żeby wznowić) i znowu to samo: nic nie robię a wiatrak sieje ciepłym. Czyżby znowu coś się odkleiło w środku? Nie mam pojęcia. Ale znowu się wnerwiłem.
Próbowałem bawić się utilem I8kfanGUI do kontroli wentylatora w Dellu ale dałem sobie spokój (za dużo gimnastyki pod Win7). Chyba znowu zawita do serwisu. :evil:
Dodam że te temperatury to win 7 + chrome, skype, firewall+antyvir, i praktycznie tyle. Nie żeby GTA4. Zarzucam dwa zrzuty dla porównania temperatur pod takim samym obciążeniem (inny program co prawda ale żadna różnica).
Załączniki
Cicho2.jpg
Bezszumowo
Cicho1.jpg
Bezszumowo
Snap_2012.02.09 09.45.01_001.png
Głośno i gorąco!
---
Inspiron N7110 + Win7 64 SP1
witoz

Postprzez bloodlikevine » Cz lut 09, 2012 11:22 am

Jeśli masz laptopa na gwarancji i jeszcze go nie dałeś do serwisu to radze to zrobić :) Iwona ma rację co do 3 napraw i wymiany laptopa na nowego. Ja swojego z tym samym problemem wysłałem do serwisu i okazało się że to wina układu chłodzienia, który został wymieniony. PRoplem wygląda na rozwiązany tylko ze pojawił sie kolejny.. bateria się nie ładuje (plugged in, not charging)
bloodlikevine

Postprzez Iwona » Pt lut 10, 2012 9:47 pm

jak na Dell-a temperatury nie są aż tak wyokie. Jednak niepokojące jest znaczne wykorzystywanie mocy procesora przy niewielu uruchomionych programach. A to jednak niezbyt dobrze wróży. Może to być wina wiruska. Spyware lub Malware.
Sprawdz pod tym kątem jakimś programem. Niektóre anty wirusy nie wykrywają tego rodzaju robali. Jeżeli nie to szybki kontakt z serwisem i niech oni się głowią co z tym zrobić.

BATERIA.
Wina może być po stronie zasilacza ( jedna żyła nie łączy) lub gniazdo zasilania ( raczej rzadko) Dosyć często jest to spotykane, że pada właśnie jedna żyła. Sprawdz na innym zasilaczu czy będzie ten sam problem. Miałam kiedyś lapka z tą usterką w serwisie i zarzut, że naprawiana bateria jest nadal uszkodzona. Po sprawdzeniu wszystkiego okazało się, że wina była po stronie zasilacza. Lapek pracował na zasilaczu jednak nie ładował.

Jest też inna opcja, że masz system Windows 7 i jest to problem ze sterownikiem.

Znalazłam takie rozwiązanie problemu:
Dell QuickSet Program do zarządzania energią.

Kliknij: Start >> Panel Sterowania >> System >> Menedzer urzadzeń >> Kategoria BATERIA ( rozwiń ) ACPI Control method battery >> odinstaluj sterownik baterii >> nastepnie kliknij na pasku menadzera urządzeń ,, skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu'' ( podczas wykonywania tych procedur nie odłączaj lapka z sieci )

Możesz spróbować wyciągnąć baterię uruchomić system na samym zasilaczu, nastepnie ponownie włożyć baterię i uruchomić z baterii a później podłączyć zasilacz. Wiem, że na forach internetowych roi się od narzekań na Win i Vistę własnie z powodu złego zarzadzania energią. Przyczynę trzeba bezpośrednio rozwiązać na sprzęcie i poszukać przyczyny zaczynając od zasilacza.
Iwona
Dellmania User

Postprzez bloodlikevine » Cz lut 16, 2012 3:36 pm

Wielkie dzięki! pierwsza metoda pomogła ! ;) póki co :P bo wcześniej też ładował chwilę a później znów przestał. Mam nadzieję, że tym razem będzie to permanentnie ! :)
bloodlikevine

Postprzez Iwona » Pt lut 17, 2012 10:29 am

bloodlikevine napisał(a):Wielkie dzięki! pierwsza metoda pomogła ! ;) póki co :P bo wcześniej też ładował chwilę a później znów przestał. Mam nadzieję, że tym razem będzie to permanentnie ! :)

PIERWSZA METODA CZYLI ? Żyła ładowania od akumulatora mam rozumieć.
Napisz, aby inni mogli sobie sprawdzić, gdyby mieli podobny problem. Gdyż wszystkie metody jakie podałam są również przyczynami złego ładowania, bądz nieładowania baterii.
Iwona
Dellmania User

Poprzednia strona

Powrót do Laptopy Dell Inspiron